De onvoltooide reis

Buang, Boetje en Semmy moeten op reis. Samen met hun families komen ze terecht in een Limburgs barakkenkamp. ‘Het is maar voor even,’ krijgen ze te horen van de Nederlandse regering. ‘Over een paar maanden mag je terug naar huis. Naar de Molukken.’

De jongens besluiten er tot die terugreis het beste van te maken. Ze zijn onafscheidelijk. Samen ontdekken ze hun nieuwe omgeving. Ze vinden het best gezellig in het kamp, waar de bewoners één grote familie zijn. Ze spelen, halen kattenkwaad uit en leren Nederlandse leeftijdsgenoten kennen.
Hun ouders vinden het niet zo fijn in Nederland. Maar dat hebben de jongens amper in de gaten. Daar hebben ze geen tijd voor. En trouwens, de ouders tonen hun verdriet liever niet aan hun kinderen.

Maar het duurt wel erg lang voordat ze hun reis kunnen voltooien. Zo lang, dat je haast zou denken dat het er niet meer van komt…

Voor het eerst verschijnt het schrijnende verhaal van de Nederlandse Molukkers in romanvorm voor de jeugd.
Niet alleen om de jongste generaties Molukkers te vertellen hoe hun overgrootouders in 1951 onder valse beloften naar Nederland werden gehaald; ook voor hun niet-Molukse leeftijdsgenoten is dit een belangrijk verhaal. We delen immers een bijzondere geschiedenis.
Het is een verhaal geworden over identiteit en anders zijn.
Maar ook een verhaal over vriendschap en levensvreugde!

Met tekeningen van Karline Linsen

De Gennepse illustratrice Karline Linsen heeft voor het derde jaar op rij de illustraties van een deel uit de reeks Gennepse kinderboeken gemaakt.



Het eerste deel in de reeks is Ridder of monnik? Dat gaat over het neefje van de heilige Norbertus van Gennep.
Deel twee is Sterrenkind, over de laatste jaren van het Joodse meisje Selly Andriessen.

Hoe de Molukkers naar Nederland kwamen en wat dat voor ons betekent

De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is voor veel kinderen onbekend. Vreemd, want het is een verhaal over trouw en geschonden vertrouwen, over een nooit ingeloste belofte van de Nederlandse regering, over de dubbele identiteit van 70.000 Molukse Nederlanders. Een verhaal dus dat ons allemaal aangaat.

Op de website visitgennep.nl/kinderboeken vind je een powerpoint met informatie en vragen die betrekking hebben op het verleden én het heden.

Op diezelfde website vind je meer informatie over de hele reeks kinderboeken die Gerard Sonnemans voor de gemeente Gennep schrijft.

Het boek is nog steeds te koop

Vraag ernaar aan je boekhandelaar. 

Wil je graag een gesigneerd exemplaar? Bestel het dan in de webwinkel van Coöperatieve Uitgeverij Menuet

Of ga naar de bibliotheek om het te zoeken.