Eindelijk vrij

Over de bevrijding van het Land van Cuijk en Noord-Limburg

‘Naar Grave,’ zegt Tjeu opgewonden. ‘Daar zijn de Tommy’s geland!’
‘In Grave?’
‘Ja, volgens onze knecht willen ze de Maasbrug veroveren, zodat hun tanks om de Duitse verdedigingslinies heen naar Berlijn kunnen rijden.’
‘Wacht, ik kom eraan!’ roept Piet. Hij haalt de fiets onder het hooi in de stal vandaan.
‘Gaan jullie echt naar Grave?’ vraagt Nol. ‘Is dat niet gevaarlijk?’
‘Voor een snotneus als jij wel,’ zegt Huub. ‘Maar wij zijn nergens bang voor.’
Piet scheurt in volle vaart het erf af. ‘Waag het niet iets tegen vader te zeggen!’ waarschuwt hij.
Nol staart hem na. Hij zou graag met de jongens meegaan, maar weet donders goed dat ze hem er niet bij willen hebben. Dat heeft hij weer! Te oud om gezellig met moeder, Hay en Lies naar tante Doortje in Gennep te gaan en te jong om met Piet en zijn vrienden het avontuur in Grave op te zoeken. Iedereen gaat naar plekken waar van alles te beleven valt, terwijl hij met vader in Overloon moet blijven om voor de varkens en de koe te zorgen.
Overloon, waar nooit iets gebeurt.
Hij heeft ook altijd pech! 

Dat had Nol gedacht!
De oorlog die vier jaar lang op afstand gebleven was, komt recht op hem af. De bevrijders zijn vlakbij, maar het duurt nog een eeuwigheid voordat Nol eindelijk vrij is. Langer dan het einde van de oorlog.
Dit verhaal vertelt de geschiedenis van de bevrijding van het Land van Cuijk en Noord-Limburg. Dat is meer dan één simpel verhaal. Wat Nol niet zelf meemaakt, hoort hij van zijn broers en zus.

Market Garden

Eindelijk vrij verscheen in het najaar van 2014, toen in het zuiden van Nederland de 70-jarige bevrijding werd gevierd. Een half jaar eerder dan de landelijk gevierde bevrijdingsdag 5 mei 1945.
Die bevrijding werd ingezet op zondag 17 september 1944, toen de geallieerden in een strook van Eindhoven tot Arnhem duizenden parachutisten dropten om een snelle doorbraak naar het hart van Duitsland te forceren. Dat lukte bijna, maar de brug bij Arnhem kregen ze niet te pakken.
De operatie die die dag van start ging heette Market Garden. Die actie vormt niet alleen het decor voor Endelijk vrij, maar ook voor een ander boek van Gerard Sonnemans: Rugdekking.

Het drama van Overloon

het dorpje Overloon, op de grens van Brabant en Limburg, had tot aan Market Garden maar weinig van de oorlog gemerkt. De inwoners hoopten dat het oorlogsgeweld ook tijdens de bevrijding van Nederland aan hun voorbij zou gaan. Maar niets was minder waar. De Duitsers hergroepeerden zich na de eerste schrik in de bossen rond het dorp. De wekenlange strijd die volgde was een van de felste die er ooit op Nederlands grondgebied uitgevochten is.
Nadat de Duitsers verdreven waren, was het dorp één grote ruïne.
Al in 1946 werd besloten dat er op het voormalige slagveld een museum moest verrijzen. Als een waarschuwing voor de toekomst. Het Oorlogsmuseum in Overloon is sindsdien het grootste van zijn soort in Nederland en een van de grootste in heel Europa.
Het motto luidt: Oorlog hoort in een museum.


De familie Van Loon uit Eindelijk vrij is door Gerard Sonnemans verzonnen. Toen hij op zoek ging naar een bijpassende foto voor in het boek, bleek dat het gezin van zijn vader toevallig precies dezelfde samenstelling had.

Nergens te koop?

Dit verhaal is uitgebracht als een historisch cahier van 32 pagina's, geschreven in samenwerking met het Oorlogsmuseum in Overloon en BiblioPlus.

Het was niet bedoeld om in de boekhandels te verkopen.

Wil je toch graag een (gesigneerd) exemplaar?
Stuur dan een bericht naar Gerard.