Oorlog40-45.nl

Oorlog40-45.nl is een bundel verhalen over de Tweede Wereldoorlog in alle gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden. De belangrijkste thema’s passeren de revue: de meidagen van 1940, gebeurtenissen in Nederlands Indië en Suriname, de vervolging van Joden en Sinti, verzet en collaboratie, pilotenhulp, hongerwinter, arbeidsinzet en de bevrijding.
De verhalen zijn geschreven door bekende Nederlandse (jeugdboeken)schrijvers, waarvan een groot aantal de oorlog zelf van nabij heeft meegemaakt. Ze tonen het verdriet, de angst en de boosheid, maar ook de kracht die in mensen naar boven komt onder uitzonderlijke omstandigheden.

Gerard Sonnemans bedacht het concept voor de verhalenbundel al voordat zijn eerste kinderboek verschenen was. Het Oorlogsmuseum in Overloon ging vierkant achter dit plan staan en collega-schrijver Ton van Reen hielp met het vinden van schrijvers die een verhaal over een specifiek thema wilden schrijven.

Gerard schreef zelf het verhaal over de Engelandvaarders, en verder achter ieder verhaal een kort stukje achtergrondinformatie over het thema dat bij dat verhaal hoort. Daarnaast staan er achter in het boek een handige woorden- en namenlijst en een tijdbalk waarop je precies kunt zien wat er zoal gebeurde in Nederland en de wereld op de momenten dat de verschillende verhalen zich afspelen.

Gerard Sonnemans en zijn fascinatie voor WOII

Iedereen is het erover eens: oorlog zou moeten worden verboden. Het brengt niets anders dan dood en verderf. En toch breken er telkens weer nieuwe oorlogen uit, soms wel gevaarlijk dicht bij huis. Ze horen bij onze wereld, we kunnen ons er ons hoofd niet voor in het zand steken. Maar wat kunnen we eraan doen? Gerard Sonnemans heeft 'iets' met oorlogen, vooral de Tweede Wereldoorlog. Hij wil weten hoe mensen zover kunnen zinken dat ze elkaar de vreselijkste dingen aan kunnen doen. Hij wil begrijpen waarom de een in verzet komt, de ander lijdzaam alles over zich heen laat gaan, en de volgende zich aansluit bij 'de vijand'. Hij wil onderzoeken hoe hijzelf in dergelijke omstandigheden zou handelen. En hij probeert de antwoorden op die vragen in zijn boeken door te geven aan anderen.

Op radio en internet

Gerard maakte samen met het Oorlogsmuseum Overloon en de lokale omroep een 24-delig radioprogramma bij het boek. In elke aflevering komt een van de auteurs aan het woord, vertelt een medewerker van het museum over een museumstuk dat bij het thema van de aflevering hoort en staat een interview met iemand die uit eigen ervaring over het thema vertelt. Muziek uit de oorlogsjaren slaat bruggetjes tussen de verschillende onderwerpen.
Het programma is te horen geweest op ongeveer 20 lokale en regionale radiozenders.

Daarnaast is bij het boek een eigen website gemaakt: www.oorlog40-45.nl.
Op die site kun je het hele boek in losse pdf-bestanden downloaden.
Bovendien kun je er alle afleveringen van het radioprogramma beluisteren.

Dit is een collector's item

Het boek verscheen in 2002. Het is hooguit nog tweedehands te koop of in een enkele bibliotheek te leen.
En toch is het voor iedereen beschikbaar: op de website www.oorlog40-45.nl kun je alle verhalen en andere teksten gratis downloaden.

Voor de echte liefhebber heeft Gerard op zijn zolder nog een paar exemplaren liggen.
Stuur hem een bericht als je geïnteresseerd bent.