Doctor Gerard

Nee, Gerard is geen dokter die mensen beter kan maken, maar hij mag zich wel Doctor in de Letteren noemen.
Vijf jaar lang werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar deed hij onderzoek naar Middelnederlandse prologen. Een proloog is de inleiding die een schrijver bij zijn boek schrijft. En dat ‘Middelnederlands’ verwijst naar de taal zoals ze die bij ons aan het eind van de middeleeuwen spraken (eind twaalfde eeuw tot ongeveer 1500).

Zijn onderzoek legde Gerard vast in zijn proefschrift: Functionele aspecten van Middelnederlandse versprologen, waarmee hij in 1995 zijn doctorstitel verwierf. Het is zo’n dik boek geworden dat het in twee delen is uitgegeven, samen 600 bladzijdes vol.

Ook tijdens zijn periode aan de universiteit zag Gerard al overal mooie onderwerpen waar hij iets mee wilde doen. Zo schreef hij vier andere boeken en een stuk of twintig artikelen, organiseerde hij congressen en stond aan de wieg van twee projecten waar zijn vakgebied nu nog plezier aan beleeft:
* het Repertorium van Eigennamen in Middelnederlandse Literaire Teksten
* de uitgave van Middeleeuwse verzamelhandschriften uit de Nederlanden (een reeks van 13 boeken)


In dit boek staan o.a. alle lezingen van het congres over verzamelhandschriften dat ik samen met mijn Nijmeegse collega’s organiseerde. Ik heb de bundel samengesteld, schreef de inleiding en daarnaast nog twee andere artikelen.

Het eerste deel uit de reeks Middeleeuwse verzamelhandschriften uit de Nederlanden.


Het derde deel uit de reeks Middeleeuwse verzamelhandschriften uit de Nederlanden.


Samen met Bart Besamusca verzamelde ik in dit boek Middelnederlandse beschouwingen over het vertalen van teksten.