Groene stoom, avonturen langs het Duitse lijntje

Acht jaar na het verschijnen van de eerste druk is Groene stoom nog altijd actueel. De belangstelling voor stoomtreinen, het Duitse lijntje en de natuur is onverminderd groot.
In 2017 verschijnt de tweede druk in een compleet nieuw jasje: een prachtig ander omslag, de teksten zijn opgepoetst en er staan meer foto’s in. Het enige deel dat verouderd is geraakt (over Halloween op de spoordijk bij Veghel) is vervangen door een gloednieuw verhaal over de moord op de Veghelse stationschef in 1904. Waargebeurd, zoals de meeste verhalen in Groene stoom.

Het Duitse lijntje was een spoorweg die lang geleden mensen en goederen van Nederland naar Duitsland en weer terug bracht. Tegenwoordig verplaatsen planten en dieren zich over de oude spoorlijn van het ene natuurgebied naar het andere. De stoom van de laatste trein is allang met de wind weggewaaid; de natuur stoomt nu op over het Duitse lijntje: groene stoom!
De verhalen koppelen het verleden, het heden en de toekomst aan elkaar. Ze brengen je terug naar de tijd dat de spoorlijn werd aangelegd, ze laten zien hoe de trein mensen met elkaar verbond (zowel gewone mensen als keizers, koningen en tsaren), maar ook hoe rampen, oorlog en een roofoverval de mensen op en rond het spoor in gevaar brachten. En tot slot kun je lezen hoe mens en natuur het Duitse lijntje tegenwoordig gebruiken.
In de informatieve teksten vind je allerlei wetenswaardigheden over stoomtreinen, de oude spoorlijn en zijn nieuwe bestemming.

Klik hier voor een voorproefje.


Op 9 mei 2009 ging ik op reis langs de oude spoorlijn om het boek te presenteren. De stationschef gaf in de bibliotheek van Boxtel het startsein voor de eerste van vier presentaties, waarna via de 'stations' van Uden en Haps de eindbestemming Gennep bereikt werd.
De foto is genomen tijdens de theatrale voorstelling in Huistheater De Steenakker in Haps. Ik zit samen met een stel acteurs uit het publiek in de coupé van de trein die op het punt staat te verongelukken.

Hier zit ik op de rails bij het monument in Mill,
waar het Nederlandse leger op 10 mei 1940 een Duitse pantsertrein liet ontsporen.
Ook die dramatische gebeurtenis ontbreekt niet in mijn boek.
(foto Ed van Alem)