In het hol van de leeuw

'In het hol van de leeuw' speelt zich af op het Duitse platteland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Centraal staat de groeiende vriendschap tussen de 10-jarige Wolfgang en de Nederlandse Pieter, die als dwangarbeider op de boerderij van Wolfgangs ouders komt werken. Door de ogen van Wolfgang volgt de lezer het ontluisterende verval van het nazidom tijdens het laatste oorlogsjaar.
De belangrijkste thema's in dit boek zijn de Hitlerjeugd (de jeugdvereniging waar bijna alle Duitse jongens een keiharde vooropleiding voor het leger kregen) en de trieste rol die meer dan een half miljoen Nederlandse dwangarbeiders tegen wil en dank speelden bij het instandhouden van de Duitse oorlogsindustrie.

Dit is een bijzonder boek voor me, omdat het onderwerp me erg na ligt. Mijn vader was een van die half miljoen Nederlanders die als slaaf naar Duitsland gedeporteerd is. Ik zet me al jarenlang in voor de belangen van ex-dwangarbeiders, via de Stichting Deportatie Oktober 1944 Noord- en Midden-Limburg.

'In het hol van de leeuw' verschijnt in de reeks Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Als de reeks in 2010 helemaal klaar is, kunnen kinderen uit groep 6, 7 en 8 in vijftig verschillende leesboeken kennismaken met alle periodes uit de Nederlandse geschiedenis.

Het boek werd feestelijk ten doop gehouden in het Liberty Park in Overloon. Kinderen van basisschool De Canadas, tweede-kamerlid Emile Roemer en directeur Erik van den Dungen van het Liberty Park namen de eerste exemplaren in ontvangst.