Een olifant voor de keizer

'Een olifant voor de keizer' is een prentenboek dat zich afspeelt in Nijmegen in de tijd van Karel de Grote. Deze keizer kreeg rond het jaar 800 een olifant cadeau van Haroen al Rashid, de sultan van Bagdad. Het beest vergezelde Karel de Grote een kleine tien jaar op zijn reizen door zijn rijk.
Toen ik dat ontdekte, vond ik het een prachtig onderwerp voor mijn verhaal. Stel je voor: 1200 jaar geleden was er al contact tussen de moslims en de christenen. De olifant had natuurlijk een verzorger nodig, dus stuurde de sultan Joesoef en zijn ouders met het beest mee. En zo maakten de kinderen die op het Valkhof wonen kennis met mensen uit een ver en vreemd land. Eng? Gevaarlijk? Dat viel eigenlijk best mee. Joesoef bleek in ieder geval heel wat vriendelijker dan de verschrikkelijke kok Otto!
Het boek heeft letterlijk een knallend slot.

Dit boek is deel drie uit een reeks van 10 prentenboeken, die elk een ander tijdvak uit de geschiedenis tot leven wekken.

Jan Lieffering vertelt hoe hij een illustratie maakt

Illustrator Jan Lieffering laat op zijn website zien hoe hij tewerk gaat bij het illustreren van kinderboeken. Als voorbeeld koos hij een pagina uit ´Een olifant voor de keizer´.
Klik hier om zijn uitleg te bekijken.