Vluchten

Gerard Sonnemans - jeugdboekenschrijver

Gerard Sonnemans (1959) deed onderzoek naar Middeleeuwse literatuur aan de universiteit van Nijmegen. Na zijn promotie maakte hij een carrièreswitch en werd jeugdboekenschrijver.

Veel van zijn boeken spelen zich af in het verleden. Hij probeert daarin grip te krijgen op de vraag hoe mensen zich staande houden onder bizarre omstandigheden als oorlogen of bittere armoede. Onvermijdelijk kwam hij zo ook uit bij de Eerste Wereldoorlog. Zijn boek ‘Vluchtelingen op de vuist’ speelt zich af in 1918, in het Belgische vluchtelingenkamp op de Udense hei.

Op de expositie 'Vluchten of Vechten' vullen foto's van het Vluchtoord Uden en fragmenten uit 'Vluchtelingen op de vuist' elkaar aan.

Een doorlopende film toont originele filmfragmenten van opnames in Vluchtoord Uden uit 1916, afgewisseld met vervreemde filmfragmenten die de dreiging van de oorlog verbeelden.
De delen 'Vluchten' en 'Vechten' worden op de tentoonstelling gescheiden door een installatie van de zogenaamde dodendraad, die tijdens de Eerste Wereldoorlog de Belgisch-Nederlandse grens met 2000 volt afzette. De dodendraad markeert symbolisch de scheiding van de Belgische vluchtelingen in Nederland en de strijdende partijen aan het front.

Meer informatie

Gerard Sonnemans is lid van de Schrijvers van de Ronde Tafel, de Nederlandse kring van historische jeugdboekenschrijvers.

Zie voor meer informatie www.gerardsonnemans.nl.

 

Terug naar de startpagina.