In het hol van de leeuw

In het hol van de leeuw speelt zich af op het Duitse platteland tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Centraal staat de groeiende vriendschap tussen de 10-jarige Wolfgang en de Nederlandse Pieter, die als dwangarbeider op de boerderij van Wolfgangs ouders moet werken.
Door de ogen van Wolfgang volgt de lezer het ontluisterende verval tijdens het laatste oorlogsjaar van het machtige Duitse Rijk dat Hitler en zijn nazi's hadden opgebouwd.

De belangrijkste thema's in dit boek zijn de Hitlerjeugd (de jeugdvereniging waar bijna alle Duitse jongens een keiharde vooropleiding voor het leger kregen) en de trieste rol die meer dan een half miljoen Nederlandse dwangarbeiders tegen wil en dank speelden bij het instandhouden van de Duitse oorlogsindustrie. 

Canon van Nederland

In het hol van de leeuw verscheen in de reeks Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Dat zijn 50 kinderboeken die gebaseerd zijn op de 50 vensters van (de oorspronkelijke) Canon van Nederland.
Gerard Sonnemans schreef voor deze reeks ook het boek Vluchtelingen op de vuist, dat zich afspeelt in die andere wereldoorlog.

Een persoonlijk tintje

Dit is een bijzonder boek voor Gerard Sonnemans, omdat het onderwerp hem erg na ligt. Zijn vader was een van die half miljoen Nederlanders die als slaaf naar Duitsland gedeporteerd is. Hij had het nog moeilijker dan de Pieter uit het boek, omdat hij voor een wapenfabriek moest werken. Die fabriek werd 'de hel van Watenstedt' genoemd.
Vijftien jaar lang zette Gerard zich via de Stichting Deportatie Oktober 1944 Noord- en Midden-Limburg in voor de belangen van ex-dwangarbeiders, totdat die stichting opgeheven werd toen bijna iedereen die als slaaf in Duitsland werkte was overleden.


Gerards vader hield in Duitsland een dagboekje bij. Op deze bladzijde schrijft hij hoe moeilijk hij het had met nieuwjaar en op zijn verjaardag: 'Mijn geboortedag is stil voorbijgegaan. 21 jaar worden in Duitsl.'

Het boek is nog steeds te koop

Vraag ernaar bij je boekhandelaar.

Of ga naar de bibliotheek om het te zoeken.