Vluchtelingen op de vuist

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog vluchtten 1 miljoen (!) Belgen over de grens naar het veilige Nederland. Daarvan bleven er 100.000 de rest van de oorlog hier. Voor al die mensen was er niet genoeg woonruimte, dus werden in 1915 verschillende vluchtoorden gebouwd, de eerste asielzoekerscentra in Nederland.

Vluchtelingen op de vuist neemt je mee in de avonturen van een clubje Belgische vluchtelingen, die vier jaar lang in het Vluchtoord bij het Brabantse dorp Uden woonden. 

In hun land woedt een vreselijke oorlog, maar de vrienden hebben andere zorgen. Een stel Hollandse nieuwelingen in het Vluchtoord lacht hen uit, omdat ze een meisje in hun bende hebben.
Ze zinnen op wraak tijdens een voetbalwedstrijd, maar dat loopt uit de hand...

Canon van Nederland

Vluchtelingen op de vuist verscheen in de reeks Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Dat zijn 50 kinderboeken die gebaseerd zijn op de 50 vensters van (de oorspronkelijke) Canon van Nederland.
Gerard Sonnemans schreef voor deze reeks ook het boek In het hol van de leeuw, dat zich afspeelt in die andere wereldoorlog.

Vluchtoord Uden

Het Vluchtoord bij Uden bood plaats aan 7000 Belgen. Het was een kleine, houten stad, met slaap- en eetzalen, een kerk, een ziekenhuisje, scholen, een grote gaarkeuken en nog veel meer houten barakken.
Op de foto hieronder staan alle kinderen voor de schoolgebouwen.

In de verhalenbundel Groene stoom staat een ander verhaal over Belgische kinderen in Vluchtoord Uden.

Het boek is nog steeds te koop

Vraag ernaar bij je boekhandelaar.

Of ga naar de bibliotheek om het te zoeken.